Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

CEO's over energietransitie
Strategie Summit Energie & Utilities vroeg CEO's naar hun mening over de uitvoering van de energietransitie.
Energieprestatienorm aangepast
Bij het NEN is een nieuwe versie verschenen van de NTA 8800 ‘Energieprestatie van gebouwen’.
Duurzaamheidstaxatiemodel voor kantoren in aantocht
Samen met tien grote Nederlandse taxatiekantoren werkt ING Real Estate aan een model om de duurzaamheid van kantoorgebouwen te taxeren. Het ‘Duurzaamheidstaxatiemodel’ moet de standaard worden in het eenduidig, transparant en consistent waarderen van de duurzaamheid van kantoor-vastgoed.
BENG-eisen definitief
Afgelopen dinsdag (11 juli jl.) heeft minister Ollongren de Tweede Kamer per brief in kennis gesteld van de definitieve BENG-eisen. Vergeleken met de concept-eisen van het najaar 2018 is een verdere differentiatie en aanscherping doorgevoerd. De definitieve grenswaarden worden per 1 juli volgend jaar van kracht.
Impuls klimaatvriendelijker inkopen loont
Klimaatvriendelijker inkopen bespaart op CO2-uitstoot, zo blijkt uit een RIVM-effectmeting.
Op weg naar onafhankelijkheid van kritische materialen
In het kader van klimaatverandering verdienen ‘kritische materialen’ meer aandacht, vindt materiaalkundige Sven Erik Offerman.
Cruciale rol voor IFD in NTA Beweegbare Bruggen
Het industrieel, flexibel en demontabel uitvoeren van verbindingen vormt een basiscomponent van de NTA 8086: ‘IFD-bouw beweegbare bruggen’.
Energietransitie brengt verdubbeling wereldwijde stroomvraag
Dat blijkt uit een recente analyse van ING Economisch Bureau.
Zonnepanelen op dertien Amsterdamse metrostations
Dit jaar gaat de gemeente Amsterdam samen met Vervoerregio Amsterdam en GVB de daken van dertien metrostations voorzien van zonnepanelen.

kantoor Rijkswaterstaat – Westraven (Utrecht)

____

EPC nieuwbouwdeel: 0,771, bestaande (hoog)bouw: 0,995, gemiddeld: 0,883

Greencalc: 189.

____

Het Westravencomplex voor Rijkswaterstaat bestaat uit een gerenoveerde hoogbouw tussen twee lage, nieuwe gebouwvleugels. In het gebouw worden diverse klimaatzones ingericht, afhankelijk van het gebruik.

Al in een vroeg stadium werd besloten om het complex integraal te ontwerpen. Die integrale aanpak maakte het mogelijk om de installaties geheel af te stemmen op het bouwkundige en constructieve concept. Met deze synergie zijn vele voordelen behaald. Zo is het Westravencomplex naar verwachting zeer energiezuinig. Door de inpassing van thermisch actieve vloeren is het vloerenpakket superdun geworden. Constructieve elementen, zoals de ranke stalen kolommen, zijn benut om leidingen voor bijvoorbeeld het luchtkussendak of de verwarmingsconvectoren in te verbergen.

De nieuwbouwkantoren worden geklimatiseerd door betonkernactivering met naregeling via de ventilatielucht. De nieuwbouw is met de gerenoveerde hoogbouw verbonden via een entreestraat met luchtkussendak, een koel binnenklimaat (enige verwarming) en een windluwe binnentuin. De hoogbouw wordt geklimatiseerd via een klimaatplafond en convectoren langs de gevel. De serres fungeren als klimaatbuffers en de kunstverlichting past zich automatisch aan aan de kleur en intensiteit van het daglicht.

Een belangrijk uitgangspunt voor de hoogbouw was het oplossen van het ‘sick building syndrome’ waar het gebouw mee te kampen had. Om een hoog gebouw heeft de wind vrij spel. De ramen op de bovenste verdiepingen kunnen vanwege de hoge winddruk slechts zelden open. Een doek uit met teflon versterkt glasvezel werkt op de zonnige zijden van het gebouw als een buffer en tempert de winddruk. Medewerkers kunnen daardoor twee keer zo vaak een raam openzetten als bij een traditionele gevel. Het doek is ook een uitstekende zonwering, terwijl je er toch gewoon doorheen kunt kijken en genieten van het prima uitzicht. Voor de noordgevel is gekozen voor een tweedehuidfaçade van glas.

____

oplevering: 2007 • omvang: 27.000 m2 (bestaand) en 23.000 m2 (nieuw) • opdracht: Rijksgebouwendienst • architectuur: Cepezed • bouwfysica: DGMR • constructief advies: ABT • uitvoering: Bouwcombinatie Westraven (Ballast Nedam en BAM) • staalbouw: Staalbouw Nagelhout Bakhuizen • foto boven: Joop van Houdt/RWS, foto onder: Jannes Linders

____