Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

CEO's over energietransitie
Strategie Summit Energie & Utilities vroeg CEO's naar hun mening over de uitvoering van de energietransitie.
Energieprestatienorm aangepast
Bij het NEN is een nieuwe versie verschenen van de NTA 8800 ‘Energieprestatie van gebouwen’.
Duurzaamheidstaxatiemodel voor kantoren in aantocht
Samen met tien grote Nederlandse taxatiekantoren werkt ING Real Estate aan een model om de duurzaamheid van kantoorgebouwen te taxeren. Het ‘Duurzaamheidstaxatiemodel’ moet de standaard worden in het eenduidig, transparant en consistent waarderen van de duurzaamheid van kantoor-vastgoed.
BENG-eisen definitief
Afgelopen dinsdag (11 juli jl.) heeft minister Ollongren de Tweede Kamer per brief in kennis gesteld van de definitieve BENG-eisen. Vergeleken met de concept-eisen van het najaar 2018 is een verdere differentiatie en aanscherping doorgevoerd. De definitieve grenswaarden worden per 1 juli volgend jaar van kracht.
Impuls klimaatvriendelijker inkopen loont
Klimaatvriendelijker inkopen bespaart op CO2-uitstoot, zo blijkt uit een RIVM-effectmeting.
Op weg naar onafhankelijkheid van kritische materialen
In het kader van klimaatverandering verdienen ‘kritische materialen’ meer aandacht, vindt materiaalkundige Sven Erik Offerman.
Cruciale rol voor IFD in NTA Beweegbare Bruggen
Het industrieel, flexibel en demontabel uitvoeren van verbindingen vormt een basiscomponent van de NTA 8086: ‘IFD-bouw beweegbare bruggen’.
Energietransitie brengt verdubbeling wereldwijde stroomvraag
Dat blijkt uit een recente analyse van ING Economisch Bureau.
Zonnepanelen op dertien Amsterdamse metrostations
Dit jaar gaat de gemeente Amsterdam samen met Vervoerregio Amsterdam en GVB de daken van dertien metrostations voorzien van zonnepanelen.

kantoorgebouw SoZaWe (Groningen)

_____

EPC 0,48

_____

Het nieuwe kantoor van Sociale Zaken en Werk aan het Harm Buiterplein in Groningen, vlakbij station Europapark, is een transparant gebouw, dat moet bijdragen aan het laagdrempelige karakter van de gemeentelijke instelling.

Het gebouw telt twee centrale atria. Een ervan is toegankelijk voor het publiek en bedoeld voor het ontmoeten van de cliënten. Dit atrium ligt logischerwijs bij de publieksentree aan het marktplein. Het andere, kleinere atrium aan de westzijde van het gebouw fungeert als ontmoetings- en vergaderruimte voor de medewerkers. De moderne kantoorconcepten zijn uitgerold in de layout van de werkvertrekken.

Duurzaamheid is vanaf het begin onderdeel geweest van het integraal ontwerp.

Het gebouw bezit een goed geïsoleerde schil met drievoudig glas. Speciale lamellen reflecteren de warmte van de zon naar buiten, maar geven het licht door naar binnen. Doordat er veel daglicht via de ramen en de atria naar binnen stroomt, hoeven er minder lampen te branden. Bovendien gaan deze vanzelf minder branden als er genoeg licht is. De verlichting gaat automatisch uit als iemand als laatste de ruimte verlaat.

Het gebouw voorziet voor een goed deel in de eigen energiebehoefte via zonnepanelen op de glazen daken. Via een WKO-installatie wordt de warmte in de zomer opgeslagen en in de winter gebruikt voor verwarming van de kantoorruimten. Het gebouw is all-electric, een gasaansluiting ontbreekt. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van energiebesparende ventilatie.

Het gebouw is ‘groen’ door een vegetatiedak en een binnentuin. Veel groen in het gebouw ervaren gebruikers als positief en zorgt voor een natuurlijk binnenklimaat en een goede luchtbevochtiging.

De opdracht voor de bouw alsmede het onderhoud voor een periode van 20 jaar werd gegund aan BAM Utiliteitsbouw regio Noord, op basis van Engineering, Build and Maintain (EBM). Het belang van de opdrachtnemer verschuift hierbij van de korte naar de lange termijn. De bouwer denkt volop mee om nu zo te bouwen, dat dit in de toekomst tot zo laag mogelijke onderhouds- en beheerkosten leidt.

_____

oplevering: 2013 • omvang: 17.000 m2 • opdracht: Gemeente Groningen • architectuur: Meyer en Van Schooten Architecten (MVSA) • bouwfysica: DGMR • constructief advies: Ingenieursbureau Wassenaar • hoofduitvoering: BAM Utiliteitsbouw regio Noord • foto's: MVSA

_____